Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity tort makowy. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45686
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23152
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1478
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45686
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23152
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1478
Składniki
Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa – używając sitka o najdrobniejszych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.
Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.
Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta. Udekorować czekoladą startą na tarce. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.