Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt przełożony masą maślaną i konfiturą malinową. Boki posmarowane masą z dodatkiem puree z malin. Całość lekka i słodko-kwaśna.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2418
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4571
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1660
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 508
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2418
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4571
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1660
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 508
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę (20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Mleko podgrzać razem z cukrem waniliowym i dodać do masy jajecznej. Makę i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczno-mleczną. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.
300ml mleka zagotować razem z solą i cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na jednolitą masę.
Pierwszy placek położyć na paterze. Rozsmarować kilka łyżek masy maślanej. Na masie rozsmarować kilka łyżek konfitury. Przykryć drugim plackiem. Czynności powtórzyć. Na trzecim placku rozsmarować masę tak, aby odrobina zachodziła na brzegi tortu.
Maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować na puree. Przetrzeć przez sito. Pozostałą masę podzielić na pół. Do każdej części dodać puree malinowe w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa różne odcienie różu. Jaśniejszą masą posmarować bok tortu, na samym dole rozsmarować ciemniejszą część. Z reszty masy wyciskać kleksy na wierzchu tortu. Udekorować malinami. Smacznego :)