Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt przełożony masą maślaną i konfiturą malinową. Boki posmarowane masą z dodatkiem puree z malin. Całość lekka i słodko-kwaśna.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44783
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44783
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę (20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Mleko podgrzać razem z cukrem waniliowym i dodać do masy jajecznej. Makę i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczno-mleczną. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na trzy placki.
300ml mleka zagotować razem z solą i cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na jednolitą masę.
Pierwszy placek położyć na paterze. Rozsmarować kilka łyżek masy maślanej. Na masie rozsmarować kilka łyżek konfitury. Przykryć drugim plackiem. Czynności powtórzyć. Na trzecim placku rozsmarować masę tak, aby odrobina zachodziła na brzegi tortu.
Maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować na puree. Przetrzeć przez sito. Pozostałą masę podzielić na pół. Do każdej części dodać puree malinowe w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa różne odcienie różu. Jaśniejszą masą posmarować bok tortu, na samym dole rozsmarować ciemniejszą część. Z reszty masy wyciskać kleksy na wierzchu tortu. Udekorować malinami. Smacznego :)