Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik mango. Plastry owoców proponuję układać z mniejszych kawałków i gęściej niż na zdjęciu. Ot, wnioski po uczcie.
Smaczne danie :)
Odsłon: 594
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26161
Smaczne danie :)
Odsłon: 594
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26161
Składniki
Białka ubiłem na sztywno (jajka w temperaturze pokojowej), ciągle miksując wsypałem cukier. Do powstałej piany dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie miksując obie przesiane mąki. Jeżeli biszkopty mają być kakaowe 1 łyżkę mąki należy zastąpić łyżką kakao.
Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Biszkopt piekłem około 35 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu rzuciłem biszkopt na podłogę, by pozbyć się powietrza.
Śmietanę z cukrem wanilinowym ubiłem na sztywno. Osobno ubiłem mascarpone, a następnie połączyłem delikatnie obie masy. Dzięki temu, że mascarpone i śmietana są ubijane osobno znika się ryzyko ich rozwodnienia. Nie trzeba stosować żadnych chemicznych FIXów!
W zależności od tego jak wysoki urośnie biszkopt, dzielę go na 2 lub 3 części.
Dwie galaretki rozpuściłem w 1 szkl wody i wymieszałem z pulpą mango. Jeden z placków pokryłem powstałą masą. Drugi placek posmarowałem kremem.
Ostatnią galaretkę przyrządziłem wg przepisu na opakowaniu i ostudziłem. Mango obrałem i pokroiłem na plastry. Na złożony tort układałem plastry maczane w galaretce, a następnie zalałem je tężejącą galaretką i wstawiłem do lodówki. Tort można zalewać tylko galaretką tężejącą! Płynna wchłonie się w ciasto.
Przemycamy zdrowie: Do kremu dodałem płatki owsiane, a dno foremki do pieczenia oprószyłem otrębami. W masie z pulpy świetnie ukrywa się kurkuma.