Do góry

Desery Przepis na:

Tort Marcello

Tort Marcello

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1437

Dodano:

Odsłon: 19808

Zapraszam na bloga ! :)

Składniki

  • Ciasto: 9 jajek
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 100 g kakao
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • zapach rumowy
  • Krem: 2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 100 g kakao
  • Poncz : 1 szkl wódki
  • 1 i 1/2 szkl wody
  • zapach rumowy
  • cukier do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Marcello

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) :

  2. Przygotowanie :

    Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów).

    Krem : Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak na ok 1/4 wysokości i ją zagotowujemy. Do miski wbijamy jajka. dodajemy cukier i stawiamy ją nad parującym garnuszkiem. Ubijamy jaja nad parą do czasu otrzymania puszystej masy. Gdy będzie już gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao.

    Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.

    * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 września 2016 Ukochany tort mojego męża od ponad 40 lat. Pierwszy raz właśnie jadł go u mnie w domu. Robiłyśmy z mamą. Po ślubie mąż zadecydował, że będzie to nasz sztandarowy wypiek. Tylko zamiast wódki biorę proporcjonalnie (dziś na oko) spirytus i prawdziwy rum. Na wierzch polewa z czekolady ( najlepiej gorzkiej) - a ja mam odruch Pawłowa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwelinaC_ 08 sierpnia 2014 Upieklam na urodziny męża tylko w wiekszej tortownicy i ten tort jest poprostu NAJLEPSZY NA SWIECIE!!!!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 11 maja 2014 Wspaniale się prezentuje, a smakuje zapewne jeszcze lepiej. Duża 5 za cierpliwość. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 11 maja 2014 Tort piękny i na pewno pyszny. Mam pytanie, czy ciasto ucierane może czekać dość długo na
pieczenie i nie zmieni to jego konsystencji,
kiedyś piekłam dużo cienkich krążków z kruchego ciasta, ale to co innego, kruche może leżeć. Twój tort to klasyka, a takie są
najlepsze. Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 11 maja 2014 Wygląda super i pewno tak smakuje, lecz pewno trochę schodzi przy przy wykonaniu... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń