Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi , kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
CIASTO: Do misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawiamy. Do misy miksera przekładamy jajka, obydwa cukry i miksujemy do powstania jasnej masy. Wlewamy olej, stopniowo przesiane składniki, miksujemy do połączenia składników i wyłączamy mikser. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, startą marchewkę i mieszamy szpatułką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C ~ 45 min. Upieczone i wystudzone ciasto przekrajamy na 2 blaty.
SOS KARMELOWY: Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy karmel uzyska złoty kolor ściągamy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy kremówkę ( uwaga bo będzie bulgotać jakby miało wykipieć i może się zbrylować ). Wstawiamy z powrotem na palnik i gotujemy jeszcze 1 minutkę ciągle mieszając drewnianą łyżką do powstania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, masło i dobrze mieszamy. Przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Krem. Żelatynę wsypujemy do gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier puder i 1/3 szkl. wystudzonego sosu karmelowego. Miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
SKŁADANIE TORTU I DEKORACJA: Blat ciasta smarujemy 1/3 kremu, nakładamy 2 blat i rozprowadzamy na nim resztę kremu nakładając też na boki. Wyrównujemy, wygładzamy i na dół tortu przyklejamy drobno pokrojone migdały. Wierzch tortu polewamy ostudzonym karmelem. Na środek posypujemy resztą poszatkowanych migdałów, a brzegi tortu ozdabiamy wiórkami czekoladowymi.