Do góry

Desery Przepis na:

Tort migdałowy

Tort migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 663

Dodano:

Odsłon: 386

Elegancki i delikatny tort. Biszkopt migdałowy nasączony likierem, krem śmietankowy, polewa i płatki migdałów. Do ozdoby idealnie sprawdzą się włoskie ciasteczka amaretti.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • Krem śmietankowy:
  • 600 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Nasączenie biszkoptu:
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki amaretto
  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • kilka łyżek mleka
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu (użyłam pomarańczowego, może być dowolny)
  • płatki migdałów
  • ciasteczka amaretti
  • rurki waflowe bez nadzienia do ozdoby
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort migdałowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Po ok. 5 minutach ubijania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze (można też użyć łyżki albo szpatułki), wmieszać stopniowo przesiane mąki. Przelać do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170° przez 40 minut. Upuścić na podłogę z niewielkiej wysokości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Krem:
    Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, ubijać do powstania gładkiego kremu. Krem ma być dość sztywny i puszysty, ale trzeba uważać, aby go nie przebić.

  3. Polewa:
    Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzać na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady. Dolewać po jednej łyżce mleka (ok. 5 łyżek), dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

  4. Składanie tortu:
    Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat. Nałożyć rant od formy. Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami pączu. Posmarować 1/4 kremu. Położyć dugi blat biszkoptu, nasączyć. Wysmarować dżemem i 1/4 kremu, położyć trzeci blat, nasączyć i wyłożyć 1/4 kremu. Ostygniętą, jeszcze płynną, polewę wylać na wierzch, rozsmarować, tak aby tworzyła gładką taflę, można ułożyć ciasteczka amaretti dla ozdoby. Włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia zdjąć rant (przedtem obwieść go nożem), rozsmarować po bokach resztę kremu. Brać garście migdałów i ręką przyklejać po bokach (wiem śmiesznie to brzmi, ale fajnie się to robi :D). Można ozdobić rurkami waflowymi przed podaniem. Gotowe! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń