Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki i delikatny tort. Biszkopt migdałowy nasączony likierem, krem śmietankowy, polewa i płatki migdałów. Do ozdoby idealnie sprawdzą się włoskie ciasteczka amaretti.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22406
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14329
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4440
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 516
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22406
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14329
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4440
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 516
Składniki
Biszkopt: Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Po ok. 5 minutach ubijania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze (można też użyć łyżki albo szpatułki), wmieszać stopniowo przesiane mąki. Przelać do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170° przez 40 minut. Upuścić na podłogę z niewielkiej wysokości. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: Śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, ubijać do powstania gładkiego kremu. Krem ma być dość sztywny i puszysty, ale trzeba uważać, aby go nie przebić.
Polewa: Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzać na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady. Dolewać po jednej łyżce mleka (ok. 5 łyżek), dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Składanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat. Nałożyć rant od formy. Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami pączu. Posmarować 1/4 kremu. Położyć dugi blat biszkoptu, nasączyć. Wysmarować dżemem i 1/4 kremu, położyć trzeci blat, nasączyć i wyłożyć 1/4 kremu. Ostygniętą, jeszcze płynną, polewę wylać na wierzch, rozsmarować, tak aby tworzyła gładką taflę, można ułożyć ciasteczka amaretti dla ozdoby. Włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia zdjąć rant (przedtem obwieść go nożem), rozsmarować po bokach resztę kremu. Brać garście migdałów i ręką przyklejać po bokach (wiem śmiesznie to brzmi, ale fajnie się to robi :D). Można ozdobić rurkami waflowymi przed podaniem. Gotowe! :)