Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort migdałowy z karmelem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 36
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 36
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka połącz z 2 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując 15 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy. Domieszaj żółtka. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studź 2 godziny, przetnij na 3 krążki.
Wymieszaj 50 dag śmietany z zagęstnikiem, 3 łyżeczkami cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem. Lukier przełóż do szprycy cukierniczej z małym otworkiem.
Przygotuj karmel: na patelni stop cukier. Kiedy karmel zrobi się bursztynowy, natychmiast rozsmaruj go na jednym z blatów. Wyciśnij na blat kropeczki lukru, tak by utworzyły okręgi i połącz je przeciągając po nich wykałaczką. Tak zrobisz wzorek w kształcie sieci. Uwaga, dekorację trzeba zrobić szybko bo karmel zastyga błyskawicznie. Pozostałe blaty posmaruj 2/3 śmietany. Ułóż jeden na drugim. Przykryj plackiem z karmelową siecią. Boki posmaruj pozostałą śmietaną i obsyp posypką czekoladową. Schładzaj 2 godziny.Źródło: Naj