Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przedstawia konstrukcje z gry Minecraft. Tort urodzinowy, imprezowy. Tort zrobiłam dla najmłodszego wnuczka, który był zachwycony.
biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać olej i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.
Upiec takie trzy biszkopty.
Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo. Dodać ciasteczka, szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim biszkoptem.
krem 2- Postąpić jak z poprzednim, tylko z malinami. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć ostatnim biszkoptem, tylko górą w dół. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, przykryć przełożone biszkopty paterą i obrócić "do góry nogami".
Zdjąć blaszkę i papier.
Wyciąć z kartonu szablon z trzech kratek. Moja blacha miała 30x40 cm. to kratki miały 10x10 cm. Szablon przyłożyć do rogu biszkoptów i wyciąć wzór.
Tą obciętą konstrukcję przenieść na ten sam kartonik, ale na osobną tackę.
tynk-Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Miękkie masło zmiksować i dodawać po trochu czekolady. Posmarować obie konstrukcje tortu i schłodzić.
W przeciwległym rogu biszkoptu, powkładać kilka plastikowych słomek do picia napoju.Będzie to podpórka pod wyciętą konstrukcję. Tam ułożyć tą wieżę.
basen-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do naczynia prostokątnego 20x10 cm. Naczynie wpierw zafoliować, żeby można potem zastygniętą galaretkę wyjąć. Ja miałam ciut większe naczynie, to potem obcięłam do potrzebnych wymiarów.
bruk- Czekoladę rozpuścić w śmietance, nad parą. Odstawić, trochę ostudzić. Dodać chrupki, wymieszać, przełożyć na folię spożywczą i ugnieść kostkę 10x10 cm. Boki można wyrównać, obcinając nożem.
ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na 4 części. Te trzy zafarbować na zielono a tą jedną na różne kolory, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Część zielonej rozwałkować i wyciąć 9 kwadratów 10x10 cm. Za pomocą praski do czosnku wyciskać nitki. Nożykiem obcinać 1 cm.trawę i przyklejać do kwadratów.Z kolorowej masy, wycisnąć w silikonowej macie postacie i literki.
Schłodzony tort udekorować. Dodatkowo ułożyłam gotowe figurki z tej gry od wnuczka.
Tort przechowywać w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przed krojeniem można dekoracje zdjąć.
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 106
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 154
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3009
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 106
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 154
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3009
Składniki
biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać olej i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Obrócić i zdjąć papier z pieczenia. Upiec takie trzy biszkopty. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo. Dodać ciasteczka, szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim biszkoptem.
krem 2- Postąpić jak z poprzednim, tylko z malinami. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć ostatnim biszkoptem, tylko górą w dół. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, przykryć przełożone biszkopty paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier.
Wyciąć z kartonu szablon z trzech kratek. Moja blacha miała 30x40 cm. to kratki miały 10x10 cm. Szablon przyłożyć do rogu biszkoptów i wyciąć wzór.
Tą obciętą konstrukcję przenieść na ten sam kartonik, ale na osobną tackę.
tynk-Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego. Miękkie masło zmiksować i dodawać po trochu czekolady. Posmarować obie konstrukcje tortu i schłodzić.
W przeciwległym rogu biszkoptu, powkładać kilka plastikowych słomek do picia napoju.Będzie to podpórka pod wyciętą konstrukcję. Tam ułożyć tą wieżę. basen-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do naczynia prostokątnego 20x10 cm. Naczynie wpierw zafoliować, żeby można potem zastygniętą galaretkę wyjąć. Ja miałam ciut większe naczynie, to potem obcięłam do potrzebnych wymiarów. bruk- Czekoladę rozpuścić w śmietance, nad parą. Odstawić, trochę ostudzić. Dodać chrupki, wymieszać, przełożyć na folię spożywczą i ugnieść kostkę 10x10 cm. Boki można wyrównać, obcinając nożem.
ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na 4 części. Te trzy zafarbować na zielono a tą jedną na różne kolory, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Część zielonej rozwałkować i wyciąć 9 kwadratów 10x10 cm. Za pomocą praski do czosnku wyciskać nitki. Nożykiem obcinać 1 cm.trawę i przyklejać do kwadratów.Z kolorowej masy, wycisnąć w silikonowej macie postacie i literki.
Schłodzony tort udekorować. Dodatkowo ułożyłam gotowe figurki z tej gry od wnuczka.
Tort przechowywać w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przed krojeniem można dekoracje zdjąć.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z rabarbarem i bezą
Desery
Ciasto ucierane z truskawkami
Desery
Rabarbarotka
Desery
Odświętne ciasto na niedzielę
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to bardzo ciekawe połączenie kruchego ciasta, słodk...
Odsłon: 7
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane należy do najprostszych w realizacji. Właściwie nie ma prawa...
Odsłon: 7