Do góry

Desery Przepis na:

Tort Myszka Minnie

Tort Myszka Minnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 2753

Dodano:

Odsłon: 637

Moja pięciolatka zażyczyła sobie na urodziny do przedszkola czekoladowy tort w kształcie Myszki Minnie. Czego się nie robi dla córeczki. Czekoladowe ciasto ucierane przełożyłam masą budyniową, z masy cukrowej i marcepanowej stworzyłam buzię myszki. Dzieciaki były zachwycone, tort "poszedł" do ostatniego okruszka. :)

Składniki

  • Ciasto ucierane: 6 jajek
  • 150g cukru
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 200ml wody gazowanej
  • 350g mąki pszennej
  • 50g ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa: 500ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 250g miękkiego masła
  • Dekoracja: masa cukrowa w kolorze czarnym, białym, różowym
  • masa marcepanowa
  • pisaki cukrowe w kolorze gorzkiej czekolady
  • posypka czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Tort Myszka Minnie

Przygotowanie

  1. 400ml mleka zagotować z cukrem. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka i całość dobrze wymieszać. Gotować chwilkę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia.

  2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać powoli olej i wodę. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.
    Piec ok. 30 minut, po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Posługując się szablonem, wyciąć twarz myszki.

  4. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować tylko do połączenia składników. Ok. 3/4 masy przełożyć ciasto i wysmarować wierzch i boki tortu.

  5. Z resztek ciasta powycinać nos i kokardę. Nałożyć na wierzch tortu i posmarować masą budyniową.

  6. Masę marcepanową rozwałkować, wyciąć buzię myszki do wysokości uszu. Z czarnej masy cukrowej wyciąć uszy, nos, źrenice i buzię. Z różowej wyciąć język i kokardę. Z białej masy cukrowej wyciąć kropnki na kokardę (u mnie kwiatki cukrowe, zgdonie z życzeniem córki) i gałki oczne. Masy poukładać na torcie, dobrze podociskać. Pisakami namalować rzęsy. Posypką obsypać boki tortu.


    Smacznego :)


    P.S. Kawałki ciasta, które zostały po wycięciu myszki, zamroziłam. Przydały się do Sernika na zimno. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń