Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 2753
Dodano: 21.05.2017
Odsłon: 637
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
400ml mleka zagotować z cukrem. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka i całość dobrze wymieszać. Gotować chwilkę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać powoli olej i wodę. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.
Piec ok. 30 minut, po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Posługując się szablonem, wyciąć twarz myszki.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować tylko do połączenia składników. Ok. 3/4 masy przełożyć ciasto i wysmarować wierzch i boki tortu.
Z resztek ciasta powycinać nos i kokardę. Nałożyć na wierzch tortu i posmarować masą budyniową.
Masę marcepanową rozwałkować, wyciąć buzię myszki do wysokości uszu. Z czarnej masy cukrowej wyciąć uszy, nos, źrenice i buzię. Z różowej wyciąć język i kokardę. Z białej masy cukrowej wyciąć kropnki na kokardę (u mnie kwiatki cukrowe, zgdonie z życzeniem córki) i gałki oczne. Masy poukładać na torcie, dobrze podociskać. Pisakami namalować rzęsy. Posypką obsypać boki tortu.
Smacznego :)
P.S. Kawałki ciasta, które zostały po wycięciu myszki, zamroziłam. Przydały się do Sernika na zimno. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

smaker 22 maja 2017Zgłoś do usunięcia
Cudny tort!0 Kto głosował? | Odpowiedz