Do góry

Desery Przepis na:

Tort na 18 lat dla Koszykarza

Tort na 18 lat dla Koszykarza

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 180

Duży tort na imprezę urodzinową. Tort z biszkoptami budyniowymi i trzema różnymi kremami. Tort ozdobione dekoracjami z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuka mojego brata.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 x (30x40)
  • -4 jajka -150 g. cukru
  • -1/ 1 czekoladowy,duży budyń na 3/4 l.tj.60 g.:
  • -2/ 1 krówkowy j.w
  • -3/ 1 malinowy j.w
  • -4/ 1 waniliowy j.w
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT w tortownicy 27 cm.:
  • -4 jajka -150 g. cukru -1 duży budyń waniliowy na 3/4 l.tj.60 g.:
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -400 g. dżemu brzoskwiniowego
  • -ok. 0,5 l. przegotowanej gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -150 ml.frużeliny jagodowej
  • -70 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -70 g. cukru pudru -25 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wrzątku -150 g. tartej gorzkiej czekolady
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -200 g. mlecznej czekolady
  • -250 g. serka mascarpone -400 g. jogurtu greckiego
  • -50 g. cukru pudru -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku
  • KREM MAŚLANY-tynk -400 g. masła
  • -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
  • -200 g. mleka w proszku
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -500 g. mleka w proszku -500 g. cukru pudru
  • -ok.150-160 ml. mleka w płynie
  • -barwniki jadalne (pomarańczowy, czerwony,złoty, czarny i kakao)
  • KOSZYKARZ: -gotowa Statuetka Odlewana
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.

  2. biszkopt w tortownicy na piłkę-Postąpić tak samo jak z poprzednimi biszkoptami lecz piec troszkę dłużej 25-30 min.w 175*.Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.

  3. piłka-Miseczkę 17 cm. zafoliować. Spodni krążek biszkoptowy, zmniejszyć o trójkącik i włożyć do miseczki. W górnym krążku wyciąć koło 17 cm. Biszkopt w miseczce nasączyć rozcieńczonym i ostudzonym dżemem.

  4. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią dżemu.

  5. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i trochę do miseczki na piłkę i rozsmarować.

  6. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.

  7. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce, trochę do miseczki i rozsmarować.

  8. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć.

  9. krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy, trochę do miseczki i rozsmarować.

  10. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.

  11. Do miseczki włożyć przygotowany krążek, zafoliować i schłodzić kilka godzin w lodówce. Potem obrócić na podkładkę do tortów. Zdjąć miseczkę i folię.

  12. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Małą częścią kremu posmarować piłkę i schłodzić.Reszta kremu będzie potrzebna na duży tort.

  13. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
    Pomarańczową masę rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.
    Poklepać tarką,upodobniając do skóry.

  14. Zaznaczyć rowki na paski.

  15. Z czarnej masy wyciąć cienkie paski.

  16. Paski przykleić w rowki. Zrobić napis i przykleić odrobiną wody.

  17. Duży tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.

  18. Cały tort posmarować resztą kremu maślanego i schłodzić.

  19. Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki.
    Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody.

  20. Białą masę za pomocą kakao zafarbować na brązowo.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół i znowu skręcać i kulkować wałek.itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
    Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.

  21. Deseczki ułożyć schodkowo o wymiarach góry tortu.
    Potem ułożyć już na samym torcie.

  22. Z reszty pomarańczowej zrobić kółeczka, wyciskając w foremce silikonowej.

  23. Na parkiecie pod piłkę w tort wcisnąć kilka obciętych plastikowych rurek od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.
    Ułożyć przygotowaną koszulkę.
    Zrobić wgłębienie na statuetkę Koszykarza.
    Na dole poukładać przygotowane kółeczka pomarańczowe.

  24. Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń