Do góry

Desery Przepis na:

Tort na roczek "Krecik"

Tort na roczek Krecik

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 401

Tort dla dziecka na urodziny. Tort z kremem michałkowym i malinowym. Tort oblany białą polewą czekoladową. Tort z motywem bajki Krecik.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -3/4 szklanki mocnej kawy i posłodzonej
  • DO POSMAROWANIA: -500 g.dżemu malinowego
  • KREM MICHAŁKOWY :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -20 szt.czekoladek Michałków
  • KREM MALINOWY :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -250 ml.musu malinowego -100 g. malin
  • KREM MAŚLANY: -200 g.masła -2 łyżki cukru pudru
  • POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
  • -400 g. białej czekolady -150 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY:
  • -250 g. mleka w proszku -250 g. cukru pudru
  • -ok.80 ml. mleka w płynie
  • -barwnik jadalny czerwony, żółty,pomarańczowy,niebieski, czarny i zielony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.

  3. Potem rozsmarować połowę dżemu.

  4. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę czekoladki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.
    Posmarować resztą dżemu.

  6. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że po jogurcie dodać przetarte przez sitko maliny. Po żelatynie wmieszać maliny, ale łopatką.Wyłożyć do tortownicy,śpieszyć się,bo krem gęstnieje.

  7. Górę biszkoptu, odwrócić trochę nasączyć, ale nie za dużo, bo może się złamać, przy ponownym odwróceniu.

  8. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.

  9. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.

  10. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.

  11. tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem cukrem i posmarować cały tort.

  12. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.

  13. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zafarbować na jasną zieloną a resztę podzielić i zafarbować na różne kolory. Zieloną rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.Na krawędziach zrobić ozdobny szlaczek

  14. Na rozwałkowanej czarnej masie,wyciąć krecika w/g namalowanego wzoru.

  15. Zrobić resztę dekoracji i za pomocą odrobinki wody przykleić do stelaża.

  16. Na jeszcze nie zastygłej polewie ułożyć przygotowaną dekorację na górze tortu. Na dole poukładać resztę kwiatków. Tort przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń