Tort naleśnikowy tiramisu to alternatywny wariant włoskiego deseru – z kawowymi naleśnikami zamiast biszkoptów. Smakuje równie pysznie, a prezentuje się tak efektownie, że z powodzeniem może wystąpić w charakterze urodzinowego ciasta.
Tort naleśnikowy
Składniki
- 700 ml mleka
- 30 ml espresso
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 50 ml likieru Amaretto
- 100 ml masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 8 żółtek
- 8 łyżek cukru
- 750 g serka mascarpone
- 50 g kakao 1 łyżeczka
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1-2 łyżki cukru pudru
Składniki
- 700 ml mleka
- 30 ml espresso
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 50 ml likieru Amaretto
- 100 ml masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 8 żółtek
- 8 łyżek cukru
- 750 g serka mascarpone
- 50 g kakao 1 łyżeczka
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1-2 łyżki cukru pudru
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Roztop masło w kąpieli wodnej. Połącz w misce z mlekiem i przestudzonym espresso. Stopniowo dodawaj mąkę, miksując ją z płynnymi składnikami (na niskich obrotach miksera). Dodaj do uzyskanej masy 3 jajka, cukier, cukier waniliowy i sól. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dolej nieco mleka, jeśli za rzadkie – dosyp trochę mąki. Odstaw na pół godziny.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Wstaw do lodówki na czas przygotowania naleśników.
Dodaj do ciasta naleśnikowego Amaretto i wymieszaj. Usmaż cienkie naleśniki na dość mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Nie musisz używać do smażenia tłuszczu. Poczekaj, aż naleśniki wystygną.
Ułóż pierwszy naleśnik na płaskim talerzu lub okrągłej desce do krojenia. Posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp (używając sitka o drobnych oczkach) równomiernie odrobiną kakao. Przykryj drugim naleśnikiem. Powtarzaj te czynności do wyczerpania składników (tak, by ostatnią warstwę stanowił naleśnik). Wstaw tort do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem tortu ubij śmietanę kremówkę „na sztywno”. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku cukrem pudrem. Gotową przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj tort naleśnikowy tiramisu kleksami bitej śmietany i oprósz (z pomocą sitka) kakao.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 506
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_10/c5b32db6811386f9e65de258848dc423-sm.jpg)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5438
Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Polska
- Żydowska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 711
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 506
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_10/c5b32db6811386f9e65de258848dc423-sm.jpg)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5438
Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Polska
- Żydowska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 711
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_02_28/bf3aa89327062f85b31ef47c83e5055c-lg.jpg)
Składniki
- 700 ml mleka
- 30 ml espresso
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 50 ml likieru Amaretto
- 100 ml masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 8 żółtek
- 8 łyżek cukru
- 750 g serka mascarpone
- 50 g kakao 1 łyżeczka
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1-2 łyżki cukru pudru
Roztop masło w kąpieli wodnej. Połącz w misce z mlekiem i przestudzonym espresso. Stopniowo dodawaj mąkę, miksując ją z płynnymi składnikami (na niskich obrotach miksera). Dodaj do uzyskanej masy 3 jajka, cukier, cukier waniliowy i sól. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dolej nieco mleka, jeśli za rzadkie – dosyp trochę mąki. Odstaw na pół godziny.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Wstaw do lodówki na czas przygotowania naleśników.
Dodaj do ciasta naleśnikowego Amaretto i wymieszaj. Usmaż cienkie naleśniki na dość mocno rozgrzanej patelni naleśnikowej. Nie musisz używać do smażenia tłuszczu. Poczekaj, aż naleśniki wystygną.
Ułóż pierwszy naleśnik na płaskim talerzu lub okrągłej desce do krojenia. Posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp (używając sitka o drobnych oczkach) równomiernie odrobiną kakao. Przykryj drugim naleśnikiem. Powtarzaj te czynności do wyczerpania składników (tak, by ostatnią warstwę stanowił naleśnik). Wstaw tort do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem tortu ubij śmietanę kremówkę „na sztywno”. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku cukrem pudrem. Gotową przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj tort naleśnikowy tiramisu kleksami bitej śmietany i oprósz (z pomocą sitka) kakao.
Pyszotka:)
Przecudny :)
Piękny i smakowity torcik. Super przepis.;)