Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, puszysty i bardzo prosty. Taki właśnie jest tort oreo z mascarpone. Bez pieczenia, tylko z kilku składników i obłędnie pyszny. To świetny, słodki deser na lato, który po prostu rozpływa się w ustach.
Tortownica o średnicy 24cm
Wyjmij tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj spód ciasta. Do malaksera wsyp ciasteczka oreo (165 g) i zmiel na drobny piasek. Taki proszek przesyp do miski.
W małym garnuszku rozpuść masło i od razu dodaj do zmielonych ciastek. Wymieszaj całość do połączenia. Masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby się ochłodziło i stężało.
W tym czasie przygotuj krem. Do głębokiej miski włóż serek mascarpone i krótko zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na puszystą pianę. Przełóż ją do serka mascarpone i delikatnie, na małych obrotach miksera, połącz.
Do kremu dosyp jeszcze cukier puder i chwilkę miksuj. Odłóż osiem łyżek masy do osobnej miski. Do większej części masy mascarpone, dorzuć pokruszone ciasteczka typu oreo (sześć) i wymieszaj.
Z lodówki wyjmij tortownicę. Krem mascarpone wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Wstaw z powrotem do lodówki, min. na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekoruj torcik przekrojonymi na pół ciastkami typu oreo. Możesz również posypać wierzch zmielonymi oreo lub bardzo gorzką czekoladą.
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 67
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 20
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 362
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 543
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 148
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 67
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 20
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 362
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 543
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 148
Składniki
Wyjmij tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przygotuj spód ciasta. Do malaksera wsyp ciasteczka oreo (165 g) i zmiel na drobny piasek. Taki proszek przesyp do miski.
W małym garnuszku rozpuść masło i od razu dodaj do zmielonych ciastek. Wymieszaj całość do połączenia. Masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby się ochłodziło i stężało.
W tym czasie przygotuj krem. Do głębokiej miski włóż serek mascarpone i krótko zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na puszystą pianę. Przełóż ją do serka mascarpone i delikatnie, na małych obrotach miksera, połącz.
Do kremu dosyp jeszcze cukier puder i chwilkę miksuj. Odłóż osiem łyżek masy do osobnej miski. Do większej części masy mascarpone, dorzuć pokruszone ciasteczka typu oreo (sześć) i wymieszaj.
Z lodówki wyjmij tortownicę. Krem mascarpone wyłóż na spód ciasta i wyrównaj. Wstaw z powrotem do lodówki, min. na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekoruj torcik przekrojonymi na pół ciastkami typu oreo. Możesz również posypać wierzch zmielonymi oreo lub bardzo gorzką czekoladą.
Przepisy Desery
Desery
Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Desery
Sernik z czekoladą
Desery
MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Desery
Ciasto Kaszak
Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem,...
Odsłon: 6
Sernik z czekoladą
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 543