Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mmm aż mi ślinka cieknie na wspomnienie tego tortu. :)) Mocno orzechowy, mocno czekoladowy, przekładany bitą śmietaną, a w biszkopcie znajdziemy ukryte wiśnie. Zapraszam do spróbowania.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7189
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7189
Składniki
Wiśnie odcedzić, sok zostawić do namaczania biszkoptu. Orzechy zmielić w blenderze. Następnie zmielić w nim czekoladę. Orzechy podzielić po porcje 150 g. Jedna porcja na trafić do ciasta, a druga będzie do posypania po wierzchu.
Ciasto przygotować następująco: • miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą na puszystą masę • wbić jajka, następnie dodać zmielone orzechy, czekoladę, rum i mleko • mąkę i proszek do pieczenia przesiać do utartej masy • dodać wiśnie, całość wymieszać Tortownicę wyłożyć papierem, napełnić ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 30-40 minut. Wyjąć i dobrze ostudzić.
Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na pół. Bitą śmietanę ubić, połową nasmarować jeden blat biszkoptu. Nałożyć drugi i nałożyć pozostałą śmietanę.
Wierzch tortu obsypać obficie pozostałymi orzechami. Na orzechy posypać posypkę czekoladową.
Smacznego! :)