Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mmm aż mi ślinka cieknie na wspomnienie tego tortu. :)) Mocno orzechowy, mocno czekoladowy, przekładany bitą śmietaną, a w biszkopcie znajdziemy ukryte wiśnie. Zapraszam do spróbowania.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5664
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 570
Składniki
Wiśnie odcedzić, sok zostawić do namaczania biszkoptu. Orzechy zmielić w blenderze. Następnie zmielić w nim czekoladę. Orzechy podzielić po porcje 150 g. Jedna porcja na trafić do ciasta, a druga będzie do posypania po wierzchu.
Ciasto przygotować następująco: • miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą na puszystą masę • wbić jajka, następnie dodać zmielone orzechy, czekoladę, rum i mleko • mąkę i proszek do pieczenia przesiać do utartej masy • dodać wiśnie, całość wymieszać Tortownicę wyłożyć papierem, napełnić ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 30-40 minut. Wyjąć i dobrze ostudzić.
Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na pół. Bitą śmietanę ubić, połową nasmarować jeden blat biszkoptu. Nałożyć drugi i nałożyć pozostałą śmietanę.
Wierzch tortu obsypać obficie pozostałymi orzechami. Na orzechy posypać posypkę czekoladową.
Smacznego! :)