Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z masłem orzechowym przełamany kwaskowymi porzeczkami. Biszkopt jak najbardziej polski, bez dodatku, spulchniaczy i tłuszczów. Spokojnie mogą zjeść go dzieci.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14123
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4391
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14123
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4391
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
2 tortownice 22 cm, spody wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt. Jajka i cukier miksujemy na pulchną , gęstą i dość sztywną masę. Trwa to ok. 10 minut. Potem dodajemy po 2-3 łyżki przesianej mąki i delikatnie mieszamy łyżką. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do jednej tortownicy. Do reszty dodajemy kakao, delikatnie mieszamy i przekładamy do drugiej tortownicy. Pieczemy w 170 C. Ciemny biszkopt 10 minut, potem jasny ok. 25 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Poncz. Zaparzamy herbatę, słodzimy, potem lekko zakwaszamy sokiem i studzimy. Krem. Schłodzony serek mascarpone, masło orzechowe o temperaturze pokojowej i cukier, dokładanie mieszamy łyżką na gładką masę. Masa jest dość kleista i nie chowamy jej do lodówki, tylko od razu przekładamy tort. Składanie tortu. Jasny biszkopt kroimy na pół. * jasny biszkopt * poncz * cienka warstwa dżemu i porzeczki * krem ( równomiernie nakładamy małe porcje kremu i rozprowadzamy za pomocą łyżki nawilżonej w ponczu ) * ciemny biszkopt * poncz * krem * jasny biszkopt * poncz * krem ( wierz i boki ) * porzeczki Tort wstawiamy do lodówki.