Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy.

Tort orzechowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 14150

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Bardzo polecam :)

Składniki

  • Biszkopt x 3:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 jajka
  • 20 dag masła 82 %
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • dowolna cukrowa posypka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

  2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.

  3. Przekładanie i dekoracja: Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.
    Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  4. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy 18 cm.
    Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag.
    Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
    Tort można pokroić na 8 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń