Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Bardzo polecam :)
Polecam.
Odsłon: 898
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 12
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 193
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 898
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 12
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 193
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Składniki
Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
Przekładanie i dekoracja: Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.