Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje nawet najbardziej wybrednym. Jest bardzo kolorowy i świeży. Na zdjęciu w wersji pomniejszonej - można zrobić zamiast tortu smakowite desery z bezą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9057
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9057
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Ubijamy białka dodając po łyżeczce cukru. Po ubiciu dodajemy ocet i mieszamy.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia - wylewamy bezowa masę. Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 180 C na 2 minuty, po czym skręcamy piekarnik do 150 C i pieczemy przez 75 minut. Po upływie tego czasu gasimy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż ostygnie - nie zaglądam do środka ! Ja pieką zawsze beze dzień wcześniej i wyciągam z piekarnika dopiero rano.
Ubijamy śmietanę z usztywniaczem do piany na sztywną masę.
Smarujemy bezę ubitą śmietaną i dekorujemy owocami. Można przełożyc warstwą lodów. Wstawiamy do lodówki i czekamy na gości :)