Do góry

Desery Przepis na:

Tort Piłka

Tort Piłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1247

Dodano:

Odsłon: 3383

Tort przełożony bitą śmietaną o smaku krówki z kawałkami czekolady:)

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki + 1 łyżka kakao gorzkiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra kremówki
  • 2 śmietan fix
  • 1/2 puszki kajmaku o smaku krówki
  • czekolada gorzka pokrojona na drobne kawałeczki
  • krem maślany do obłożenia tortu, masa cukrowa, lukier, pół szklanki mocnej kawy do naponczowania biszkoptów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:
    jaja całe ubijamy z cukrem na puszystą pianę dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy łyżką. pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach na tortownicy o śr 24 cm.
    Schłodzony biszkopt dzielimy na 3 cienkie blaty.
    Biszkopt ciemny:
    ubijamy jaja z cukrem, a następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, pieczemy nieco krócej ok 35 min.
    Uwaga należy sprawdzać ciasto patyczkiem ponieważ piekarnik piekarnikowi nie równy ;)


    całkowicie zimny dzielimy na 2 części.

  2. Wlewamy kremówkę do misy i ubijamy po trochę dodajemy kajmak.
    Na końcu dodajemy fixy i miksujemy dokładnie. czekoladę kroimy i mieszamy łyżką wstawiamy na chwilę do lodówki.

  3. Przekładamy :
    Biały blat (naponczowany kawą)-krem-ciemny blat-krem-jasny blat -krem-ciemy blat krem -jasny blat.


    całość obkładamy kremem maślanym i następnie robimy dekorację z masy cukrowej ;)


    smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń