Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest lekki, ale słodki. Pomarańcze łagodzą słodycz czekolady i orzeźwiają całą kompozycję. To jeden z takich tortów, któremu nie sposób się oprzeć. Jest delikatny, pyszny, rozpływający się w ustach. A przy tym bardzo prosty w wykonaniu.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 89
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 92
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 136
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 89
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 92
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 136
Składniki
Spód tortownicy o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z wodą na puszystą masę. Ubijając, dodać cukier i cukier waniliowy - całość ubijać mikserem 2 minuty.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Składniki sypkie dokładnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy, wierzch gładko wyrównać. Piec 25-30 minut w 180stopniach. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Zupełnie zimne ciasto przekroić na dwa równe krążki.
4 łyżki marmolady wymieszać z 3 łyżkami soku pomarańczowego i rozsmarować na spodzie ciasta.
Czekoladę zetrzeć na tarce, łyżkę odłożyć na dekorację.
Śmietanę ubić na sztywno dodając zagęstnik do śmietany, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać aromat pomarańczowy i czekoladę, delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na warstwie marmolady, gładko wyrównać - pozostawić 1/3 kremu na wierzch tortu. Na kremie ułożyć drugi krążek, lekko przycisnąć. Ciasto skropić sokiem pomarańczowym i posmarować pozostałym kremem z czekoladą.
Tort posypać odłożoną czekoladą i udekorować marmoladą pomarańczową i ciasteczkami.