Do góry

Desery Przepis na:

Tort porzeczkowy z bezą

Tort porzeczkowy z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1987

Dodano:

Odsłon: 208

Słodka beza, kwaskowa masa z czerwonymi porzeczkami i lekki biszkopt - ciasto idealne na letnie popołudnie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4 szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Beza:
  • Białko jaja - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Masa porzeczkowa:
  • Porzeczki czerwone - 500g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Śmietanka 30% - 400g
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Żelatyna - 4 łyżki
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • Rum - 3 łyżki
  • Woda - 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tort porzeczkowy z bezą

Przygotowanie

  1. Porcja na tortownicę 22cm

    BISZKOPT:
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajmy przesiane mąki i proszek. Po wymieszaniu dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach lub łyżką.
    Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

    Po wystudzeniu kroimy na pół.

    BEZA:
    Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem. Zaczynamy od najniższych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Dodajemy porcjami cukier (następna porcja kiedy poprzednia będzie już rozmieszana). Z ostatnia porcją cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

    Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg 22cm (można odrysować od tortownicy). Wykładamy bezę w narysowanym okręgu.

    Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach.
    Zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

  2. MASA:
    Porzeczki chwilę gotujemy na małym ogniu - powinny tylko puścić sok.
    Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody aż do rozpuszczenia. Dodajemy do porzeczek i zostawiamy do wystudzenia.

    Śmietanę (musi być zimna!) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki - powinna tylko lekko stężeć.


    SKŁADANIE CIASTA:
    Dolną połowę biszkoptu nasączamy woda z rumem, nakładamy połowę masy porzeczkowej. Na to górny biszkopt, znów nasączamy i dajemy resztę masy porzeczkowej. Na górę wykładamy bezę.

    Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń