Do góry

Desery Przepis na:

Tort Pszczółka

Tort Pszczółka

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 572

Czekoladowy tort przełożony masą bananową. Dzieci były zachwycone :)

Składniki

  • Ciasto: 400g mąki, 50g kakao, 1 op. proszku do pieczenia, 250g miękkiego masła, 200g cukru pudru, 6 jaj, 350ml mleka
  • Krem: 250g miękkiego masła, 3 żółtka, 3 banany, 40g kakao, 40g cukru, sok cytrynowy
  • Dekoracja: 300g żółtej masy cukrowej, 100g brązowej masy cukrowej, 20g masy marcepanowej, paluszki czekoladowe, opłatek
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę półkulę o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nadmiar mąki usunąć.

  2. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać.

  3. Miękkie masło zmiksować krótko z cukrem pudrem. Do powstałej masy dodawać kolejno jaja. Ciągle mieszając dodać przesianą mąkę i mleko. Zmiksować aż powstanie gładkie ciasto.

  4. Przełożyć do formy i wygładzić. Piec 1 godzinę 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do ostygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę i zdjąć formę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby ciasto za mocno wyrosło, należy je ściąć i wyrównać tak, aby powstała półkula. Po ostygnięciu przeciąć ciasto dwa razy w poziomie.

  5. Banany zmiksować w blenderze razem z cukrem, kakao, żółtkami i odrobiną soku z cytryny. Powstałą masę przełożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, do mniej więcej 80 stopni. Ostudzić, a potem wstawić do lodówki, żeby się schłodziła i stężała.
    Miękkie masło zmiksować na puch. Dodać schłodzoną masę bananową i zmiksować. Kremem przełożyć ciasto czekoladowe i posmarować całość, starając się jak najbardziej wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki.

  6. Żółtą masę cukrową rozwałkować cienko i wyciąć koło o średnicy 28cm. Obłożyć nim półkulę, lekko docisnąć i przyciąć, jeśli to konieczne. Z brązowej masy cukrowej wyciąć twarz, paski i źrenice oczu. Z masy marcepanowej wyciąć oczy i uformować noc i usta. Wszystko umieścić na korpusie pszczółki. Paluszki czekoladowe wbić jako czułki i żądło. Z opłatków wyciąć skrzydła i wbić w środek tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń