Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Mapa Świata" na 18-lat

Tort Mapa Świata na 18-lat

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 7583

Dodano:

Odsłon: 229

Tort z 4 różnych budyniowych biszkoptów. Tort z 3 różnych kremów owocowych. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiający mapę świata. Tort dla podróżniczki.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 x (30x40) :
  • -4 jajka -120 g. cukru -2 budynie kakaowe tj.80 g.:
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/-2 budynie malinowe
  • 3/-2 budynie waniliowe
  • 4/-2 budynie krówkowe
  • NASĄCZENIE:
  • -446 g. Konfitury z brzoskwiniami -ok.200 ml. gorącej wody
  • KREM JAGODOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g. serka mascarpone -200 ml. musu jagodowego
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM MALINOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g. serka mascarpone -250 ml. musu malinowego
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -375 g. świeżych malin
  • KREM ŚMIETANKOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
  • -750 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -500 g. serka mascarpone
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody -600 g. borówki amerykańskiej
  • MASA DO TYNKOWANIA:
  • -510 g. masła -510 g. masy Kajmakowej
  • POKRYCIE TORTU Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -300 g mleka w proszku -300 g cukru pudru
  • -ok. 90 ml mleka w płynie -niebieski barwnik jadalny
  • OZDOBY Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -250 g mleka w proszku -250 g cukru pudru
  • -ok. 75 ml mleka w płynie -barwniki jadalne+alkohol
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Tort "Mapa Świata" na 18-lat

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie. Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.

  2. Biszkopt czekoladowy, włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.
    nasączenie-Konfiturę rozdrobnić blenderem i rozcieńczyć gorącą wodą.Biszkopt nasączyć częścią rozrzedzonej konfitury.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkiem i musem jagodowym. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  4. Przykryć biszkoptem malinowym i nasączyć częścią konfitury. Poukładać świeże maliny.Najpierw je przeglądnąć i przetrzeć ręcznikiem papierowym.Nie należy myć w wodzie bo mogą nasiąknąć.

  5. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem i wylać równomiernie po malinach i rozsmarować.

  6. Przykryć biszkoptem waniliowym, nasączyć resztą konfitury i poukładać umytą i osuszoną borówkę.

  7. krem 3-Postąpić jak z poprzednimi kremami i wylać równomiernie po borówkach i rozsmarować.

  8. Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

  9. Po schłodzeniu, na górze zrobić kilka kleksów z masy do tynkowania.

  10. Przykryć podkładem pod torty, ponowić kleksy i przykryć paterą. Zapobiegnie to przesunięciem tortu. Obrócić tort zamaszystym ruchem"do góry nogami". (tort jest ciężki, zrobić to w dwie osoby)

  11. tynk- Miękkie masło zmiksować do białości, potem dodawać stopniowo miękki Kajmak. Posmarować cały tort, wyrównać i schłodzić.

  12. obłożenie--Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem, rozwałkować na duży płat ok.55x75cm.

  13. Masę zawinąć w długi wałek. Ja zawinęłam w papierową tubę.

  14. Przykryć tort. Wygładzić najpierw górę tortu, potem boki. Rogi można obciąć nożyczkami i boki przykleić odrobiną wody.

  15. Dół obciąć nożem. Na ten dół, zrobić ozdobny szlaczek z tej samej masy i obłożyć tort w koło.

  16. Położyć wzór mapy i zaznaczyć mniej więcej, kontury kontynentów.

  17. dekoracje-Wyciąć szablony kontynentów.

  18. masa na dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej i gotowe przechować w lodówce.(tą masę zrobiłam wcześniej, na dekoracje. Potem na pokrycie, zrobiłam na świeżo. Starej nie można by było tak rozwałkować.).Masę rozwałkować, przyłożyć wzór kontynentu i wyciąć skalpelem.

  19. Gotowe elementy ułożyć i pomalować.Ja do białej farbki w proszku,dodałam odrobinę alkoholu i pomalowałam lodowiec.Potem dodałam szczyptę farbki brązowej i pomalowałam wzniesienia. Następnie dodałam więcej farbki brązowej i malowałam góry itd. Zieloną farbkę też zmieszałam z białą i alkoholem na doliny.

  20. Literki i cyferki wycisnąć w odpowiedniej foremce silikonowej.

  21. Udekorować cały tort. Ozdoby przykleić odrobinką wody za pomocą pędzelka. Tort został dodatkowo udekorowany ręcznie robionymi chorągiewkami i gotowym samolotem.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń