Do góry

Desery Przepis na:

Tort rafaello

Tort rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 378

Migdałowy biszkopt, przełożony kremem z białą czekoladą, z dodatkiem dżemu i obsypany wiórkami kokosowymi. Leciutki i delikatny, o smaku rafaello... Tort jest prosty do zrobienia, ale warto podzielić sobie pracę na dwa dni-pierwszego upiec biszkopt i zacząć robić krem, drugiego pokroić biszkopt, krem ubić i złożyć finalnie tort.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 600 g śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • Nasączenie:
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • 150 g dżemu (dowolnego, ja użyłam z czarnego bzu)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort rafaello

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok. 23 cm. w 170°C przez 40 minut. Biszkopt spuścić na podłogę, zostawić do ostygnięcia.

  2. Krem:
    Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. Śmietankę podgrzać w rondelku, uważając aby się nie przypaliła, ma być gorąca. Śmietanką zalać czekoladę i zostawić na minutę. Energicznie i dokładnie wymieszać aż znikną kawałki czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ubić czekoladową śmietankę na puszysty krem, dodać wiórki i krótko zmiksować.

  3. Składanie tortu:
    Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat,
    nasączyć, rozsmarować dżem i 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch dowolnie ozdobić, użyłam do tego odrobinę dżemu i płatki migdałów. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń