Do góry

Desery Przepis na:

Tort-rolada o smaku truskawkowym

Tort-rolada o smaku truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1494

Dodano:

Odsłon: 3879

Ciekawsza odsłona rolady

Składniki

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki budyniu czekoladowego
  • 60g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 60g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rolada:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki budyniu śmietankowego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500ml śmietany 36%
  • 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
  • dżem truskawkowy
  • 1 łyżka cukru pudru
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort-rolada o smaku truskawkowym

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Żółtka rozbełtać, dodać do piany z białek i wymieszać łyżką. Sypkie produkty przesiać do białek i wymieszać. Wylać do formy o średnicy 20cm. Piec w 180C około 20min. Do suchego patyczka.

  2. Rolada: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon.

  3. Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka cukru pudru. Pomału dolewać do ubitej śmietany ostudzoną galaretkę. Wymieszać (ja zrobiłam to mikserem na małych obrotach)

  4. Okrągły biszkopt nasączyć (ja nasączyłam czarną herbatą z cukrem). Biszkopt na roladę przekroić na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem i kremem ze śmietany. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i położyć go przy brzegu drugiego i znowu zwinąć łącznie z tym drugim paskiem. Postępować tak aż wszystkie paski zostaną zawinięte jeden na drugi. Na okrągły biszkopt położyć około 2 łyżki kremu i rozsmarować. Na to ułożyć zwiniętą roladę. Całość posmarować kremem. Udekorować według upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń