Do góry

Desery Przepis na:

Tort Sachera

Tort Sachera

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 309

Pyszny tort na każdą okazję. Polecam

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nadzienie- 50 g dżemu morelowego
  • polewa- 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tort: czekoladę pokruszyć,włożyć do małego garnka i rozpuszczać w kąpieli wodnej.Wyjęte wcześniej z lodówki masło pokroić i utrzeć z połową cukru na puszysty krem,wbijając pojedyńczo żółtka a następnie wlać roztopioną czekoladę. Ubić sztywną pianę z białek. Wymieszać delikatnie z resztą cukru i wlać do czekoladowego kremu. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i starannie wymieszać. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm posmarować masłem, posypać mąką. Nagrzac piekarnik do temp. 180 st. i piec ok. godz.

  2. Nadzienie : do dżemu morelowego dodać 2 łyżki wody i podgrzać na parze. Przekroić tort na dwie części ,posmarować dżemem i nałożyć warstwy na siebie.

  3. Polewa: rozpuścić czekoladę z masłem, zostawić do wystygnięcia i lekko ubić mikserem. Udekorować tort polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń