Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Tort: czekoladę pokruszyć,włożyć do małego garnka i rozpuszczać w kąpieli wodnej.Wyjęte wcześniej z lodówki masło pokroić i utrzeć z połową cukru na puszysty krem,wbijając pojedyńczo żółtka a następnie wlać roztopioną czekoladę. Ubić sztywną pianę z białek. Wymieszać delikatnie z resztą cukru i wlać do czekoladowego kremu. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i starannie wymieszać. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm posmarować masłem, posypać mąką. Nagrzac piekarnik do temp. 180 st. i piec ok. godz.
Nadzienie : do dżemu morelowego dodać 2 łyżki wody i podgrzać na parze. Przekroić tort na dwie części ,posmarować dżemem i nałożyć warstwy na siebie.
Polewa: rozpuścić czekoladę z masłem, zostawić do wystygnięcia i lekko ubić mikserem. Udekorować tort polewą.