Do góry

Desery Przepis na:

Tort serce (bez formy w kształcie serca)

Tort serce (bez formy w kształcie serca)

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1723

Dodano:

Odsłon: 259

N jutrzejszy wyjątkowy dzień Mamy . Do jego wykonania nie potrzebna jest forma. Wystarczy tyko biszkopt okrągły

Składniki

  • Biszkopt : (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub i
  • Lub ten litr śmietany 36 %
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt;


    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

  2. Krem budyniowy

    Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  3. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy np. kawą, wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia minimum na dwie godziny.
    Schłodzony tort kroimy w sposób pokazany na fotce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń