Do góry

Desery Przepis na:

tort serowy stracciatella

Przepis dnia 2020-05-26
tort serowy stracciatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 560 Ocena: 20467

Dodano:

Odsłon: 1919

lekki i prosty do zrobienia torcik serowy

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • krem: 500g śmietankowego serka
  • 300ml śmietany 30 lub 36%
  • cukier puder do smaku
  • ok 100g gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody
  • dowolne nasączenie u mnie ok 300 ml mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tort serowy stracciatella

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

  3. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części

  4. krem: Czekoladę drobno siekamy; Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy ser delikatnie mieszając łyżką. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dodajemy cukier do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

  5. Biszkopt nasączamy i przekładamy masą serową. Tort dekorujemy i wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń