Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort serowy z szynką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 276
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 276
Składniki
Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 8–10 minut.
Ugotowane na twardo jajka przestudź, polewając zimną wodą, następnie obierz ze skorupki. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
Pieczarki osącz z zalewy. Zimne jajka, grzybki oraz ogórki konserwowe pokrój w cienkie plasterki. Szynkę potnij na kawałki. Wrzuć do malaksera. Dodaj mielony twaróg i zmiksuj na gładką masę.
Jeśli lubisz, możesz ją przyprawić roztartym czosnkiem, mieloną słodką papryką albo ziołami. Śmietanę ubij na sztywno. Delikatnie domieszaj do masy szynkowo-twarogowej.
Spód tortownicy wyłóż kilkoma tostami. Posmaruj je porcją musu szynkowego. Przykryj porcją jajek, pieczarek i korniszonów. Następnie układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz cały chleb, mus szynkowy oraz pokrojone . Tort wstaw do lodówki na 2–3 godziny.
Koperek opłucz, osusz, odłóż kilka gałązek, resztę posiekaj. Tort wyjmij z tortownicy. Posmaruj twarożkiem śmietankowym. Boki obsyp posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułóż fantazyjnie zwinięte plasterki szynki oraz resztę koperku.
Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 290 kcal. Cena porcji: 1,65 złŹródło: Tina