Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietankowo - kakaowy.

Tort śmietankowo - kakaowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1512 Ocena: 20349

Dodano:

Odsłon: 6647

Tort śmietankowo - kakaowy, zrobiony na Mikołajki.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • Mąka tortowa 30 dag
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana kremówka 36 % 400 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • kakao 2-3 łyżki
  • Opcjonalnie:
  • powidła ze śliwek
  • herbata z cytryną do nasączenia tortu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 2,5 centymetra.

  2. Wykonanie kremu i torta:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy. Zrobiony krem dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy kremu dodajemy kakao i miksujemy. I mamy jasny krem oraz kakaowy. Biszkopt dzielimy na 3 równe plastry. Plaster spodni układamy na tortownicy, nasączamy go herbatą z cytryną, smarujemy powidłami i nakładamy warstwę jasnego kremu. Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu, nasączamy i nakładamy warstwę ciemniejszego kremu, równo rozsmarowujemy i nakrywamy ostatnim plastrem biszkoptu. Delikatnie dociskamy. Pozostałym kremem okładamy cały tort, ozdabiamy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń