Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki w wykonaniu tort z delikatną masą śmietanową. Dla tych, którzy nie przepadają za przesłodzonymi, kremowymi masami do tortów. Ta masa ma postać pianki z brzoskwiniowym posmakiem. Przepis na dużą tortownicę
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12507
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 893
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12507
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 893
Składniki
Galaretkę przygotować w 1 szklance wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlewać zimną (ale nie tężejącą) galaretkę i delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć pokrojone w kostkę i osączone brzoskwinie, wymieszać. Masę włożyć do lodówki, aby trochę stężała i nabrała konsystencji masy do tortów.
Spody do ciast nasączyć lekko syropem z brzoskwiń. Sztywniejącą masę wykładać kolejno na spody biszkoptowe (z tych proporcji masy wychodzi więcej niż potrzeba do przełożenia 2 krążków, można z pozostałej masy zrobić deser w pucharkach). Lekko docisnąć każdy krążek. Włożyć do lodówki, aby masa całkiem stężała.
Wierzch udekorować polewą (ja używam polewy w proszku Delecty, która po zastygnięciu ma półpłynną konsystencję: 3 łyżki gorącej wody wymieszać z proszkiem i gotowe)