Do góry

Desery Przepis na:

tort śmietanowo-jeżynowy…

tort śmietanowo-jeżynowy…

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 20863

Dodano:

Odsłon: 8916

lekki torcik z bitą śmietaną i jeżynami na osłodę kończących się wakacji

Składniki

  • biszkopt 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem: 250g serka mascarpone
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 50g cukru pudru lub więcej do smaku
  • warstwa owocowa: około 0,5 kg jeżyn
  • 2 łyżki galaretki z owoców leśnych
  • nasączenie: 150 ml mleka
  • 100 ml alkoholu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tort śmietanowo-jeżynowy…

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone

  2. krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy. Mascarpone z cukrem miksujemy, następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 30 minut.

  3. Owoce przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, jeśli chcemy możemy rozdrobnić blenderem. Po ok 10 minutach dodajemy galaretkę; mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia

  4. Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy i nakładamy warstwę owocową a następnie kremem. Wkładamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń