Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2463
Dodano: 08.12.2019
Odsłon: 13245
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt (rzucany, bez proszku do pieczenia):
• Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
• Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
• Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
• Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
• Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
• Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
• Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem
Krem:
• Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
• Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
• Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
Składanie:
•Dolny biszkopt smarujemy powidłami a następnie kremem, nakładanym kolejny blat i powtarzamy tę czynność
• Kładziemy górny blat i cały tort pokrywamy kremem
• Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami czekolady
• Tort wkładamy do lodówki na 1 godzinę
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 09 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Śliczny torcik :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 09 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Piękny!3 Kto głosował? | Odpowiedz