Do góry

Desery Przepis na:

Tort Snikers

Tort Snikers

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 3861

Czekoladowe ciasto, dwa rodzaje kremów, masa krówkowa, orzechy ziemne... Słodka bomba na specjalne okazje. ;D

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem krówkowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g krówki z puszki (w temperaturze pokojowej)
  • Krem orzechowy:
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mascarpone
  • 100 g masła orzechowego (najlepszy taki z kawałkami orzeszków ;))
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej (najlepiej 80%) czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • + 150 g masy krówkowej z puszki
  • + 2-3 garście orzeszków ziemnych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Snikers

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Ubić jajka z cukrem, dodawać cały czas miksując na wolniejszych obrotach: masło, śmietanę, przesiane suche składniki.
    Piec w tortownicy o średnicy ok. 22 cm w 180°C przez ok. 1 godzinę i 10 minut.

  2. Krem krówkowy:
    Ubić schłodzoną śmietankę. Dodać mascarpone i krówkę. Wmieszać delikatnie na wolnych obrotach miksera.

  3. Krem orzechowy:
    Ubić śmietankę, pod koniec wsypać cukier puder. Dodać serek mascarpone i masło orzechowe. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.

  4. Polewa:
    Polewę zrobić następnego dnia (po tym jak tort leżakuje w lodówce). Wszystkie składniki rozpuścić na małej mocy palnika. Zostawić do ostygnięcia. Podczas wylewania polewy na tort, musi być ona nadal płynna, najlepiej lekko ciepła.

  5. Składanie tortu:

    Ciasto przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować 1 łyżkę kremu krówkowego. Położyć jeden z blatów ciasta. Nałożyć rant od formy. Rozsmarować na blacie 150 g masy krówkowej, wyłożyć krem orzechowy i posypać 2 garściami orzechów ziemnych. Przykryć drugim blatem ciasta (można nasączyć go delikatnie wodą) i rozsmarować na nim krem krówkowy. Wstawić do lodówki na noc. Zdjąć rant. Wylać polewę zaczynając od środka, łyżką zrobić "zacieki". Dowolnie ozdobić, ja użyłam podprażonych orzeszków ziemnych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń