Do góry

Desery Przepis na:

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 2009

Dodano:

Odsłon: 607

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha.

Składniki

  • Biszkopt : (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Bita śmietana: 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do żelatyny
  • wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa 80 ml płatki czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort szwarcwaldzki

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

  2. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
    Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem.
    Całość dekoruje pozostałą kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady.
    Tort schładzam w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń