Do góry

Desery Przepis na:

Tort tiramisu.

Tort tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8515

Dodano:

Odsłon: 8600

Pyszny tort ! Dodatek karmelizowanych orzechów wzbogaca doznania smakowe tak pysznego torciku.

Składniki

  • biszkopt: 7 jajek
  • 10 łyżek cukru (ok. 170 g )
  • 10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g )
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mieszanka kawowa: 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 100 ml likieru kawowego (u mnie sheridan's )
  • masa: 750 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki tortowej 36%
  • 70 g cukru pudru
  • dodatkowo: 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • kakao
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na biszkopt, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy powoli cukier. ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy nasz biszkopt do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą .pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
    Przygotowujemy mieszankę kawową. Wsypujemy kawę do naczynia wlewamy wrzątek oraz likier, zostawiamy do wystygnięcia.
    Na patelnię teflonową wsypujemy 3 łyżki cukru, jak się zrobi karmel wsypujemy lekko pokrojone orzechy i obtaczamy w karmelu by w miarę wszystkie się pokryły, zostawiamy by przestygły.
    Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.
    Przygotowujemy masę. W misce mieszamy mascarpone z 100 ml naszej mieszanki kawowej. W drugiej ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, potem delikatnie łączymy z mascarpone.
    Pozostałą mieszanką kawową nasączamy nasze biszkopty.
    Na biszkopt kładziemy 1/3 masy i posypujemy kakao.

  2. Układamy tort aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
    Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. W krem na bokach tortu wciskamy karmelizowane orzechy.
    Na wierzchu posypujemy kakao, możemy wyciąć z kartonu paski i ułożyć na torcie tworząc różne kształty, tak jak ja to zrobiłam.
    Tak przygotowany tort wystarczy już tylko przed podaniem mocno schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 19 stycznia 2014 Bardzo fajny przepis, wykonanie rewelacyjne. Spróbuję zrobić taki na urodziny. :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 stycznia 2014 o kurcze, sporo tego mascarpone, pomysł rewelka, wykonanie i talerzyk cuuudo, zabieram :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 stycznia 2014 Przepyszny, przecudny i bardzo pomysłowy :)
zabieram do tortowej książki :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń