Do góry

Desery Przepis na:

Tort tiramisu.

Tort tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1562 Ocena: 21471

Dodano:

Odsłon: 499

Bardzo smaczny tort tiramisu, do którego krem wykonano na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone. Dwie warstwy włoskich biszkoptów przełożone kremem tiramisu.

Składniki

  • serek mascarpone 500 g
  • żółtka jaj kurzych 5 szt.
  • biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
  • śmietana 30 lub 36% 500 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • kakao 4 łyżki
  • woda 2 szklanki
  • kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
  • Amaretto 50 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort tiramisu.

Przygotowanie

  1. Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy serowej, wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanej tortownicy (26 cm) układamy umaczane w kawie biszkopty, na wyłożone biszkoptami dno nakładamy połowę kremu. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą część kremu. Całość posypujemy kakao. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń