Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z sosem ganache

Tort truskawkowy z sosem ganache

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 708

http://vickyxvampire.blogspot.com/2014/06/17-truskawkowy-zawrot-gowy.html

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik spożywczy w proszku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przez 10-15 minut ubijałam białka z cukrem i szczyptą soli, która utrzymuje białka. Po tym czasie dodałam żółtka, proszek do pieczenia i po trochu mąki.
    Nastawiłam piekarnik na 180 stopni.
    Miksowałam dalej przez kolejne 15 minut i dodałam odrobinę barwnika.

    Czym dłuższe miksowanie, tym biszkopt bardziej puszysty :)

  2. Tortownicę wysmarowałam margaryną i oprószyłam mąką, wlałam masę i do piekarnika na 20min.

    Po upieczeniu się biszkoptu, od razu go wyciągnęłam i upuściłam z wysokości ok. 50cm. Praktyka ta sprawia, że biszkopt nam nie opadnie :) Sprawdza się ^^

  3. Do przełożenia krem budyniowy oraz dżem z czarnej porzeczki:

    2 kostki masła (400 g) o temperaturze pokojowej
    2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
    2 opakowania (po 40 g) budyniu (ew. pół szkl. mleka więcej i dosypać jeszcze jeden)
    500 ml mleka
    4 łyżeczki cukru
    ok. 5 łyżek cukru pudru

  4. Ugotowałam 2 opakowania budyniu w 500 ml mleka, dodając 4 łyżeczki cukru i odstawiłam do wystygnięcia.
    W międzyczasie, miękkie masło pokroiłam w drobną kostkę. Włożyłam do miski, dodałam cukier waniliowy i miksowałam do uzyskania puszystej i gładkiej masy.
    Ciągle miksując, dodawałam na przemian cukier puder i po trochę budyniu. Nie lubię za słodkich mas, więc dodawałam cukru, jak najmniej :)
    A Wy zróbcie wedle uznania :)

  5. Do nasączenia biszkoptu użyłam:

    łyżeczka aromatu arakowego
    pół litra przegotowanej wody

  6. Do dużego garnuszka wlałam przegotowaną, gorącą wodę i łyżeczkę aromatu. Wymieszałam i moczyłam ciacho :) Bardzo ważne jest, żeby naprawdę porządnie nasączyć biszkopt, aby nie był suchy, więc nie żałujcie :) Jak zabraknie soku, wystarczy dorobić :)

  7. Tort dekorowałam przy użyciu:

    przekrojonych na pół truskawkawek
    4x200ml śmietanki 30%
    2 x fix'y truskawkowe ( kupiłam w Netto)
    sos ganache

  8. Na średnich obrotach ubiłam śmietankę, powoli dodając cukier puder i fix'y. Śmietanki 30-36% nie można za długo ubijać, bo zrobi nam się "masełko" :)
    Po ubiciu włożyć do lodówki na ok. godzinę.

  9. Sos ganache:

    200g gorzkiej czekolady
    200ml śmietanki 30%

  10. Do miseczki wrzuciłam połamaną czekoladę. W małym garnuszki doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze przez 2 minuty.
    Wlałam śmietankę do czekolady i bez mieszania zostawiłam do wystygnięcia.
    Kiedy śmietanka z czekoladą była już chłodna, przemieszałam, aż sos stał się jednolity.
    I gotowe:)
    Jeżeli chcecie zrobić z tego masę do przekładania ciast, tortów, wystarczy schłodzić sos w lodówce, a potem ubić, jak śmietankę :)
    Prawda, że bajka^^


  11. Wszystkie składniki gotowe, więc można przekładać tort:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń