Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy dla hydraulika

Tort urodzinowy dla hydraulika

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 747

Tort z biszkoptem, dwoma kremami. Tort z rozetkami i ozdobami czekoladowymi dla hydraulika.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -100 g. mąki tortowej -100 g. mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • NASĄCZENIE: -syrop z brzoskwiń
  • KREM MASCARPONE Z BRZOSKWINIAMI:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wrzątku -1 puszka brzoskwiń w syropie
  • KREM MASCARPONE Z MICHAŁKAMI:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wrzątku -7 czekoladek Michałków
  • OBŁOŻENIE :
  • -660 ml.śmietanki 30 % -2 kremy śmietankowy do tortów w proszku
  • DEKORACJE CZEKOLADOWE:
  • -gotowe czekoladowe narzędzia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszać ale już łopatką,dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią syropu z odsączonych brzoskwiń.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.Mocniej nasączyć syropem.

  5. krem 2-Postąpić tak samo jak z 1 kremem, tylko zamiast brzoskwiń dodać pokrojone cukierki w małą kostkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.Tort schłodzić kilka godzin w lodówce,najlepiej na całą noc.
    Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.

  7. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra będzie równiejsza.

  8. obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Polową posmarować cały tort, można wygładzić. Albo można zrobić wzorek za pomocą specjalnej packi.

  9. Z reszty kremu zrobić rozetki na górze i dole tortu.

  10. Gotowe ozdoby z gorzkiej czekolady z kakao.

  11. Na górze tortu ułożyć dekoracje. Tort przechowywać w lodówce.

  12. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń