Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tort w kształcie samochodu z filmu powrót do przyszłości. Auto przypominające kultowego DeLoreana.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 154
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 288
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 548
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 154
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 288
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 548
Składniki
Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą - czekamy aż spęcznieje , zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) . Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa nie przestaje chłonąć cukier puder , dodajemy również stopniowe margarynę . Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor . Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej , zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny. *Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze , barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.
Biszkopt: orzechy mielimy w maszynce. W misce łączymy ze sobą bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z cukrami. Do ubitej piany wlewamy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki ciągle mieszając. Gotową masę biszkoptową wlewamy do brytfanki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. *Ponieważ każdy piekarnik piecze w swoim tempie, po 30 minutach najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem ( wykałaczką ) , czy biszkopt jest już upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy to wyciągamy biszkopt z piekarnika.
Masa: Ubijamy śmietanę mikserem . Gdy mamy już prawie ubitą dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie bitą śmietanę mieszamy drewnianą łyżką z serkiem mascarpone. Sposób złożenia najlepiej widać na tym zdjęciu :
* Uwaga * Masa śmietanowa rozpuszcza masę cukrową dlatego przed położeniem masy cukrowej smarujemy tort masą budyniową ( ja użyłam gotowej masy karpatkowej)