Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W staropolskiej kuchni popularne były torty wykonane z kruchych blatów i przekładane dżemami owocowymi. Poniższy przepis nawiązuje właśnie do takich przepisów . Dekoracja została wykonana w stylu klasycznym. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych tylek. Tort jest prosty w wykonaniu, a cieszy zarówno oczy jak i podniebienie.
Tylka okrągła nr 2 i 3, tylka do róż nr 125, tylka do listków nr 352, pęseta cukiernicza
dla wielbicieli czekoladek After Eight i nie tylko :-). Przepyszne połaczenie...
Odsłon: 21883
Składniki
Ciasto: Do wysokiego garnuszka włożyć miód i sodę. Miód z sodą zagotować (masa spieni się i podwoi objętość). Ostudzić. Do dzieży robota planetarnego wsypuję mąkę, wlewam chłodny miód z sodą i wybijam całe jajka. Na najniższych obrotach końcówką łopatką zaczynam wyrabianie ciasta. Zwiększam obroty i wyrabiam do momentu aż ciasto zbija się w kulę. Kulę ciasta przykrywam i odstawiam na 10-15 minut do chłodu. Odrywam równe kawałki ciasta i cienko wałuję. Ciasto bez trudu rozwałkujemy, jeśli użyjemy do podsypywania skrobi kukurydzianej. Blaty ciasta wycinam przykrywką o średnicy 22cm. Tak przygotowane placki piekę na złoty kolor około 7 minut w nagrzanym piekarniku do 170°C. Blaty studzę na kratce kuchennej. Z tej porcji ciasta upiekłam 10 blatów.
Tort składam w rancie wyłożonym folią do rantów. 5 blatów przekładam dżemem pigwowcowym, a resztę galaretką winogronową. Przykryty folią tort odstawiam na noc w chłodne miejsce.
Wykonanie kremu do dekoracji: W rondelku mieszam cukier, pektynę, kwasek cytrynowy. Dodaję wodę i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aby syrop się nie przypalił. Gdy syrop osiągnie temperaturę 114 - 115°C, w dzieży robota planetarnego końcówką rózga zaczynam ubijać białka z solą i cream of tartar. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 - 122°C cienką strużką wolno wlewam go do sztywno ubitych białek, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 2 -3 minuty, do uzyskania sztywnego kremu białkowego. 2 łyżki kremu barwię na różowo, 2 łyżki na zielono , a resztę na niebiesko. Wierzch i boki smaruję niebieskim kremem.
Resztę kremu umieszczam w woreczku z założoną okrągłą tylką nr 3 i na wierzchu i bokach tortu wykonuję dekorację. Za pomocą cieńszej tylki nr 2 wykonuję kolejną warstwę dekoracji, by uzyskać efekt 3 D.
Z różowego kremu wykonuję różyczkę i umieszczam na torcie. Z zielonego kremu wyciskam listki dookoła różyczki. Za pomocą pęsety cukierniczej umieszczam na torcie dekorację cukrową.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Desery
Placek biszkoptowy Łakomczuch
Desery
Ciasto kokosowe bez pieczenia
Desery
Sernik na mleku skondensowanym
Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemne...
Odsłon: 187
Placek biszkoptowy Łakomczuch
Ten placek biszkoptowy Łakomczuch to bardzo proste w wykonaniu ciasto, które...
Odsłon: 62930