Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Wielkanocny Schoko-Bons! Pokochają go wszystkie dzieci, dorośli zresztą też. W smaku przypomina Ferro Rocher i Kopiec kreta. Czyli połączenie idealne. Dzięki zawartości twarogu nie jest za słodki, naprawdę nie można mu się oprzeć
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 116
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20691
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1077
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 116
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20691
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1077
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, wszystko ubijamy na sztywną pianę – na najwyższych obrotach przez około 15 minut, w trakcie dodajemy odrobinę wanilii. W małej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do ubitej piany dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę połączoną z kakao, całość delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 45min.
Po upieczeniu całkowicie studzimy i wyciągamy z formy. Biszkopt w poziomie kroimy na 4 równe blaty. W miseczce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Do osobnej miseczki przekładamy serek mascarpone, dodajemy 3 łyżki ubitej śmietanki, miksujemy. Do pozostałej ilości śmietanki dodajemy twaróg i miksujemy Do mascarpone dodajemy nutellę i miksujemy, następnie dodajemy orzechy. Pierwszy biszkopt smarujemy 1/3 ciemnego kremu, na górę wykładamy banana pokrojonego w plasterki. Całość pokrywamy 1/3 jasnego kremu. Wszystko powtarzamy, aż do wykorzystania ostatniego blatu. Przy ostatniej warstwie zostawiamy trochę kremu jasnego i ciemnego na boki tortu. Tort przekładamy do lodówki.
Schłodzony tort wyciągamy ostrożnie z formy i smarujemy kremem boki oraz wierzch. Tort dekorujemy czekoladowymi jajkami, zajączkami. Smacznego!