Do góry

Desery Przepis na:

Tort wielowarzywny

Tort wielowarzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Tort wielowarzywny"

Składniki

  • szklanka mąki
  • 5 łyżek masła
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • brokuł
  • 10 dag mrożonego groszku cebula
  • żółta papryka
  • średnia karotka
  • 4 pomidory
  • 30 dag polędwicy łososiowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 10 dag sera gouda
  • 1/4 l mleka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, wbij jedno jajko, dodaj sól i wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i na 30 minut włóż do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi tortownicy.

  2. Groszek i różyczki brokuła obgotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w kostkę, a paprykę w kwadraty. Polędwicę pokrój w kostkę, szybko podsmaż na maśle klarowanym. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, po chwili dołóż pa prykę.

  3. Wszystkie rozłóż na cieście. Dołóż połówki lub ćwiartki pomidorów. Mleko zmiksuj z pozostałymi jajkami, wymieszaj ze startym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej w formie. Piecz 35 min w temperaturze 200°C .

  4. Nasza rada: taki tort można przyrządzić z różnymi warzywami, np. brokuł zastąpić kalafiorem.

  5. : 90 minut. Koszt porcji: ok. 1,90 zł. Ilość porcji: 12.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń