Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wiśniowy podobny do Szwarcwaldzkiego czyli biszkopt kakaowy, bita śmietana, wiśnie i czekolada. Idealne połączenie smaków, must have każdego lata.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13934
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15658
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6364
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13934
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15658
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6364
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty.
Bita śmietana Bitą śmietanę ubić na sztywno Podkoniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę oraz cukier waniliowy i dokładnie połączyć składniki. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby stężał Po tym czasie tort otynkować pozostałą bitą śmietaną, na wierzchu udekorować rozetkami z bitej śmietany na każdej rozetce położyć wiśnie. Tort posypać tartą czekoladą.