Do góry

Desery Przepis na:

Tort z bezami i masą kawową

Tort z bezami i masą kawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3921

Dodano:

Odsłon: 7164

Masa kawowa jest jedną z moich ulubionych, a z orzechową bezą smakuje niesamowicie. Tort jest niebywale smaczny, lekko alkoholowy (dla małych konsumentów warto spirytus zastąpić dowolnym sokiem), i wbrew pozorom lekki (masa kawowa nie ma nic wspólnego z ciężkimi, maślanymi masami dzięki dużej ilości budyniu). Do bezy migdałowej na pewno wracać będę jeszcze nie raz.

Składniki

  • skladniki podane w etapie 1
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    szczypta soli


    Beza:

    210 g cukru
    150 g zmielonych migdałów
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki cynamonu
    5 białek
    szczypta soli


    Masa kawowa:

    6 żółtek
    140 g cukru
    30 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    250 g masła (temp. pokojowa)
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepsza kremowa)
    600 ml mleka
    3 łyżki wódki


    Masa śmietankowa:

    250 g serka mascarpone
    500 g śmietany 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie śnieżki


    Poncz:

    1 szklanka herbaty
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 kieliszka spirytusu
    cukier do smaku

  2. Pieczemy biszkopt:

    1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

    2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

    3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

  3. Beza: w misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu cukru do białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.

  4. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie masło z pozostałym cukrem ucieramy na puch, dodajemy budyń (stopniowo) i na sam koniec spirytus.

  5. Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:
    nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.

  6. Masa śmietankowa: śmietanę 36% razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego serka. Na koniec wsypujemy śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.

  7. Tort obkładamy masą śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)

  8. UWAGI:

    Biszkopt i spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.
    Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.
    Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby cukrowe na śmietanie zwyczajnie się roztopią.
    Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest droga, a torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)

  9. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 18 lutego 2015 Lubie słodycze o smaku kawy, więc tort musi być smaczny.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grace1112 08 lutego 2015 wyglada bardzo ladnie napewno tez smakuje

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń