Do góry

Desery Przepis na:

Tort z czekoladowymi tulipanami

Tort z czekoladowymi tulipanami

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6942

Dodano:

Odsłon: 727

Tort z ciemnym biszkoptem.Tort z kremem z mascarpone z truskawkami i michałkami. Tort z polewa czekoladową i ozdobami z czekolady.

Składniki

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej -120 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy i posłodzonej.
  • KREM Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -15 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -300 g. świeżych truskawek
  • KREM Z MASCARPONE I MICHAŁKAMI:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -15 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -15 szt.czekoladek Michałków -50 g. siekanej gorzkiej czekolady
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. gorzkiej czekolady -200 g. mlecznej czekolady
  • -ok.250 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY CZEKOLADOWE:
  • -300 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
  • -barwnik jadalny zielony -barwnik jadalny czerwony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.

  3. krem z truskawkami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.

  4. krem michałkowy-Postąpić jak z 1 kremem z tym,że zamiast owoców wmieszać posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę czekoladki.

  5. Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
    Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.

  6. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.Paterę ustawić na tacy.

  7. polewa-Polewę roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Górę rozsmarować długą szpatułką. Polewą która spłynęła, posmarować boki tortu.

  8. Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść na czystą.

  9. dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą.Duże łyżki zafoliować i brzuszki oblać polewą. Odkładać do zastygnięcia, można schłodzić w lodówce. Jak polewa zastygnie to wyrównać brzegi na łyżce i delikatnie odkleić płatek tulipanka.Z resztą łyżek postąpić tak samo.

  10. Resztę polewy zafarbować na zielono. Rozprowadzić na papierze do pieczenia. Poprzeciągać linie listków. Przykryć drugim kawałkiem papieru i zwinąć ukośnie np. na rolce z foli spożywczej. Jak zastygnie to delikatnie odwinąć. Na łodyżki przeciąć na pół rurkę od napoi i napełnić polewą.

  11. Dekorację można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

  12. Udekorować tort 2-3 płatkami na kwiatka i listkami.

  13. Można pomalować obrobinką farbki czerwonej albo i innej.

  14. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń