Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem z białej czekolady i musem truskawkowym

Tort z kremem z białej czekolady i musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11256

Dodano:

Odsłon: 3152

Przepyszny torcik. Lekki, puszysty biszkopt, delikatny, rozpływający się w ustach krem i lekko kwaskowy mus truskawkowy ... idealne połączenie :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 4 duże
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Krem śmietankowo-czekoladowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 800ml
  • czekolada biała 20 dag
  • cukier puder 3 łyżki (lub do smaku)
  • żelatyna 4 płaskie łyżeczki
  • Śnieżka (bita śmietana w proszku) 1 op.
  • Mus truskawkowy:
  • mus truskawkowy 50 dag
  • cukier 3- 4 łyżki cukru
  • żelatyna 1 płaska łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z kremem z białej czekolady i musem truskawkowym

Przygotowanie

  1. Biszkopt (zawsze piekę dzień wcześniej przed składaniem tortu, wtedy łatwiej się kroi, nie kruszy się): Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy (21cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

    Krem śmietankowo-czekoladowy: Dzień wcześniej należy śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Do masy śmietanowo-czekoladowej wsypać śnieżkę i cukier puder, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodawać strumykiem żelatynę, ciągle miksując na najniższych obrotach.

    Mus truskawkowy: miałam już gotowy zamrożony latem mus, więc podgrzałam go, wsypałam żelatynę i dokładnie wymieszałam żeby żelatyna się dobrze rozpuściła i połaczyła z musem. Jesli używacie świeżych lub mrożonych truskawek w całości, nalezy je umieścić w garnku, podgrzewac aż owoce się rozpadną, dodać cukier i zmiksować blenderem do otrzymania musu, wsypać żelatynę i wymieszać. Mus wystudzić i wstawić do lodówki do czasu lekkiego stężenia.

    Składanie tortu. Biszkopt nalezy przekroić na 3 lub 4 blaty (wszystko zalezy jak bardzo biszkopt urośnie). Na talerz lub paterę połozyć pierwszy blat, posmarować 1/3 tężejącego musu truskawkowego (można na chwilę wstawić do lodówki aby bardziej stężał i łatwiej smarowało się kremem), wyłożyć 1/5 kremu, wyrównać, połozyć drugi blat biszkoptowy, wyłożyć kolejną częśc musu, kolejną część kremu i tak powtarzać smarowanie każdego kolejnego blatu biszkoptowego. Na ostatni blat i boki wyłożyć krem, wyrównać. Pozostałym kremem dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

student_amator 05 stycznia 2016 Hej:) Przepis bardzo ciekawy, ale mam pytanie odnośnie biszkoptu, bo tu w przepisie masz 4 jajka, a w przepisie osobnym na biszkopt 3, czy to ma znaczenie? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń