Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z słodką masą budyniową z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i orzeźwiającym musem z czarnej porzeczki. Pyszny dodatek do popołudniowej kawki:)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244621
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244621
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno a następnie wsypujemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy jajka będą dobrze ubite dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. pieczemy ok. 25 min - do "suchego patyczka". Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Masa budyniowa: budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /ja do budyniu dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru bo mój dżem był dość kwaskowy/ i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie dodajemy po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec do masy dodajemy kawę rozpuszczalną /ja dodałem granulowaną dlatego masa wyszła trochę "piegowata"/.
Mus porzeczkowy: do 500 ml wrzątku wsypujemy 2 galaretki o smaku owoców leśnych, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną lekko tężejącą galaretkę łączymy z dżemem z czarnej porzeczki za pomocą miksera - miksujemy do czasu aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Do musu użyłam domowego dżemu z kawałkami owoców niskosłodzonego.
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Układamy pierwszy blat i smarujemy go połową masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy cienką warstwą masy budyniowej a na nią wykładamy mus porzeczkowy /musimy to zrobić dość szybko po przygotowaniu bo mus szybko tężeje/. Na warstwie porzeczkowej układam ostatni blat biszkoptowy i smarujemy pozostałą masą budyniową. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada będzie wystarczająco płynna polewamy nią tort i odstawiamy do stężenia.