Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masą budyniowo-kawową i musem porzeczkowym

Tort z masą budyniowo-kawową i musem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 3242

Torcik z słodką masą budyniową z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i orzeźwiającym musem z czarnej porzeczki. Pyszny dodatek do popołudniowej kawki:)

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 4 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki z czubkiem
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masa budyniowa:
  • mleko 2 szklanki
  • budyń śmietankowy 1 op
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka z czubkiem
  • masło 20 dag
  • mus porzeczkowy:
  • dżem z czarnej porzeczki 500 ml
  • galaretka owoce leśne 2 szt
  • polewa:
  • śmietana 30 % 2 łyżki
  • czekolada mleczna 1 szt
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno a następnie wsypujemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy jajka będą dobrze ubite dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. pieczemy ok. 25 min - do "suchego patyczka".
    Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masa budyniowa: budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /ja do budyniu dodałam dodatkowo 1 łyżeczkę cukru bo mój dżem był dość kwaskowy/ i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie dodajemy po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec do masy dodajemy kawę rozpuszczalną /ja dodałem granulowaną dlatego masa wyszła trochę "piegowata"/.

  3. Mus porzeczkowy: do 500 ml wrzątku wsypujemy 2 galaretki o smaku owoców leśnych, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną lekko tężejącą galaretkę łączymy z dżemem z czarnej porzeczki za pomocą miksera - miksujemy do czasu aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
    Do musu użyłam domowego dżemu z kawałkami owoców niskosłodzonego.

  4. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Układamy pierwszy blat i smarujemy go połową masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy cienką warstwą masy budyniowej a na nią wykładamy mus porzeczkowy /musimy to zrobić dość szybko po przygotowaniu bo mus szybko tężeje/. Na warstwie porzeczkowej układam ostatni blat biszkoptowy i smarujemy pozostałą masą budyniową. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada będzie wystarczająco płynna polewamy nią tort i odstawiamy do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń