Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2911
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 982
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1106
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 274
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2841
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2911
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 982
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1106
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 274
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2841
Składniki
CIASTO; W jednym naczyniu połączyć; przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Cukru nie dajemy. W innym naczyniu ; wymieszać maślankę, olej, jajka dodać cukier i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Do wymieszanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy mikserem krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie powoli wlewamy gorącą kawę mieszając już szpatułką. pieczemy w 180* 40-50 minut. Albo do suchego patyczka.
KREM; W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, kakao, wodę, wódkę. Żółtka ubić z połową cukru do białości. Białka także należy ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę. Rozpuszczone składniki wlewamy stopniowo do masy z żółtek aż do całkowitego połączenia. Białka dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej masę i mieszamy szpatułką żeby nie było białych smug. Krem umieszczamy w lodówce. Dekorujemy tort.