Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masą czekoladową

Tort z masą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7060

Dodano:

Odsłon: 11432

Pyszny :)

Składniki

  • Składniki na ciasto;
  • 3/4 szklanki kakao, 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 3 jaja, 1 szklanka zaparzonej gorącej kawy bez fusów
  • Składniki na krem czekoladowy;
  • 300 g. gorzkiej czekolady, 4 łyżki kakao, 2 łyżki wódki
  • 10 łyżek wody, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 4 jaja, 6 łyżek cukru, 500 ml śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort z masą czekoladową

Przygotowanie


  1. CIASTO;

    W jednym naczyniu połączyć;
    przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Cukru nie dajemy.
    W innym naczyniu ;
    wymieszać maślankę, olej, jajka dodać cukier i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
    Do wymieszanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy mikserem krótko, tylko do połączenia się składników.

    Następnie powoli wlewamy gorącą kawę mieszając już szpatułką.

    pieczemy w 180* 40-50 minut. Albo do suchego patyczka.

  2. KREM;

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, kakao, wodę, wódkę.
    Żółtka ubić z połową cukru do białości.
    Białka także należy ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę.

    Rozpuszczone składniki wlewamy stopniowo do masy z żółtek aż do całkowitego połączenia.
    Białka dodajemy powoli do masy, delikatnie mieszając.
    Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej masę i mieszamy szpatułką żeby nie było białych smug.
    Krem umieszczamy w lodówce.
    Dekorujemy tort.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń