Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort z masą makową. Z Wielkopolski"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 680
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 108
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 680
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 108
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Puszysty i lekki, z serem zamiast kremu
Z przesianej mąki, 8 dag cukru, połowy masła i 1 jajka zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki. Miękką resztę masła utrzyj z 8 dag cukru, dodając żółtka z reszty jaj, oba sery, mleko, sok z cytryny i kaszę, a na końcu połącz z ubitą z resztą cukru pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj zmielony mak.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i brzegi średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na zmianę wykładaj trochę masy serowej, masę makową i ponownie serową, grubszą warstwę. Piecz ok. 55 min w 180oC.
Ostudź, zdejmij obręcz tortownicy. Na patelni skarmelizuj 4 łyżki cukru, rozmieszaj z 2 łyżkami masła. Posmaruj cienko wierzch tortu. Udekoruj np. białą czekoladą.Źródło: Świat kobiety