Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort inspirowany kanapkami z masłem orzechowym i dżemem/galaretką. Słodki i sycący, polecam dla łasuchów :-)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3531
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3531
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 21cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. W dniu przygotowywania tortu biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Krem: Wszystkie składniki (mascarpone dobrze schłodzone, a masło orzechowe w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i ubić do połączenia się składników i powstania jednolitego, puszystego kremu. Podzielić go na 3 równe części. Na paterze połozyć 1 blat biszkoptu, posmarowac 1/3 częścią dżemu porzeczkowego, wyłozyć 1 część kremu, wyrównać. Ułozyć plasterki banana. połozyć kolejny blat biszkoptu, posmarować częścią dżemu, drugą częścią kremu i ułożyć resztę pokrojonego w plastry banana. Ułożyć obok siebie ciasno herbatniki, posmarować resztą dżemu. Na wierzch położyć ostatni blat biszkoptu. Całość schłodzić ok. 1 godz. Następnie wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-)